Så Sköter Du Dina Kläder med Tryck och Brodyr

Tvättmaskin med kläder i

Det är viktigt att tvätta sina kläder med tryck eller brodyr på rätt sätt. Eftersom detta ger en längre livslängd och en bättre upplevelse överlag av plaggen. Om du följer dessa råd så håller sig såväl kläder som förädlingen längre, vilket också gör att kostnaden per användning sjunker.

Klädesplaggets tvättanvisningar

Det första steget är alltid att noggrant läsa plaggets tvättanvisning på plagget. Du vill aldrig tvätta plagget i högre temperatur eller hårdare än vad det anger. Olika material är olika känsliga.

Tvättanvisningar tryck & brodyr

När du är medveten om tvättråden för själva plagget så är nästa steg att ta hänsyn till förädlingen. Vissa typer av tryck kan kräva lägre temperaturer så vill man vara på den helt säkra sidan så är det alltid 30 grader utan torktumling som gäller. För majoriteten av tryck och brodyr så gäller följande, förutsatt att klädesplagget klarar det:

  • Tvätta plagget med liknande färger – Detta för att förhindra att ett plagg släpper färg som missfärgar exempelvis ett ljusare plagg.
  • Vänd plaggen in och ut – Vänd alltid plaggen in och ut. Detta förhindrar att trycken nöter mot trumman i maskinen eller andra klädesplagg. Stäng också alla blixtlås, knappar och kardborreband.
  • Låg temperatur – Ju lägre temperatur, desto bättre för plaggets livslängd. Tryck och brodyr klarar i de allra flesta fall 40 grader. Som nämnt ovan så är 30 grader handtvätt den säkraste rekommendationen. Ju mer skonsamt du tvättar kläderna, desto längre kommer trycken och plaggen att hålla sig fräscha. Det finns också tryck och brodyrer som klarar industritvätt, om detta är viktigt för dig så ska du ställa denna fråga specifikt när du ska köpa dina kläder.
  • Skonsamt tvättmedel – Använd ett milt tvättmedel utan blekmedel i, och skippa sköjmedel då detta sliter mer på kläderna och trycken.
  • Hängtorka kläderna – Kör aldrig dina kläder med tryck eller brodyr i torktumlaren. Hur smidigt den än är så bidrar detta till att tryck spricker, brodyrer blir knöliga och livslängden överlag på plagget minskar.
  • Stryk plagget från insidan – Stryk inte direkt på trycket eller brodyren. Vänd plagget ut och in och stryk från insidan där trycket är.

Är du en mästare på att tvätta dina kläder med tryck?

Över tid kommer kläderna slitas oavsett hur duktig du är på att vårda dina kläder. Du kan öka livslängden om du följer råden ovan. Det är alltid roligare att ha fina klädesplagg i garderoben. Om du behöver hjälp med att ta fram nya profil- & arbetskläder så hjälper vi dig gärna.

Kontakta oss